Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon "sütiket" használunk a jobb működésért. Engedélyezd kérlek a jobb felhasználói élmény érdekében Te is!

Mátrai borvidék

Mátrai borvidék sajátosságai:
A Mátra hegységei védettséget biztosítanak az északi szelektől, ezérta mikroklíma kedvező. Talaja vulkanikus, barna erdőségi, mely a szőlőtermesztésre kiváló.
A Mátrai borvidék az ország második legnagyobb szőlő- és bortermelő területe. Egyike a legrégibb írásos emlékekkel bíró borterületeknek.

Mátrai borvidék története:
1042-ben Saár határában királyi adományból zárdát építettek, amelyhez szőlőbirtok is tartozott. 1261-ből származó okirat Gungus Puspolyt (Gyöngyöspüspökit) szőlőivel együtt az egri egyháznak adta. 1334-ben kelt engedély szerint Gyöngyös város a területén termelt borral szabadon rendelkezett. Megindult és felvirágzott a kereskedelem. 
A XX. Században a Károlyi uradalom Debrői Hárslevelűje ért el világhírnevet. Hazánkban pedig népszerűvé, kedveltté vált az Abasári és Visontai Rizling valamint a Domoszlói Muskotály.

Mátrai borvidék szőlőfajtái:

Chardonnay, Tramini, Leányka, Szürkebarát, Olaszrizling, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. 

A Mátrai borvidékről, látnivalókról, nevezetességekről bővebben a matrahegy.hu honlapon.

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.